Andens vittnesbörd – överensstämmelse

Andens vittnesbörd – överensstämmelse

Guds försoning innehåller ljuvliga hemligheter. Den ger oss återupprättad samhörighet med Skaparen och det skapade. Med korset som verktyg förs vi till ett ensvarande med Himlen. Herrens försoning leder oss in till både inre och yttre överensstämmelse med dessa eviga värden som återfinns i Kristus. Den öppnar dörr till en mognad, vilken står på Guds Andes grund.

Bedjandets nyckel heter ”Såsom i Himlen”. Mognandets nyckel heter ”Förvandlad till Herrens avbild”. Det andliga livets väsen bestäms av ett formande efter ”Guds Sons bild”. De enkla ord som samlar syftet för denna process heter överensstämmelse, likhet, samstämmighet, vittnesbörd. Samma slags ord utgör grund för ett bedömande av en situation, ett sammanhang, en person. Den enklaste fråga att ställa, lyder: ”Liknar detta Herren Jesus?” Eller, ”Skulle Jesus bete sig på detta sätt?”

Det mogna andebedömandet söker alltid efter denna likhet. Det frågar alltid efter Himlens närvaro. Den andliga människan känner Kristus, ser hans närvaro, och reagerar på och ryggar tillbaka för hans frånvaro. Denna andebedömandets gåva ser och gläds över samstämmigheten. Den sänder varningssignal där det brister i överensstämmelse.

Kristussinnet manipulerar inte. Det söker inte sitt. Det förhäver sig inte. Kristi sinnelag bär ödmjukheten som främsta igenkänningsmärke. Inte skulle det ge sig till att högljutt göra utfästelser likt fåfängans profeter. Inte skulle det förmedla andliga upplevelser bundna till bisarra beteenden. Inte skulle det söka förmå åhörare att ge upp sin integritet, varken etisk eller ekonomisk, för att bekräfta ändlösa charader. Kristi sinnelag vittnar om Himlen, om dess renhet, dess mjukhet och dess sensibilitet.

Vittnesbördet lämnar insikt om Jesu Kristi kors. Vittnesbördet klarar att ge smak för Himlen. Vittnesbördet – överensvarandet med Herrens eget sinne, förmedlar frid och försoning. Dess väsen kan inte vara annat än himmel, med dess stillhet, dess inbjudan till återupprättelse och helhet.

Lars Widerberg

Läsning: Matt 6:10, 2 Kor 3:18, Rom 8:29

Published in: on juni 24, 2014 at 9:15 f m  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://stilla.wordpress.com/2014/06/24/andens-vittnesbord-overensstammelse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar